top of page

Åreknuder under graviditet


Åreknuder forekommer ofte under graviditet, de ses faktisk hos op til 70% af gravide kvinder. Oftest ses åreknuderne på læggene, men de kan også forekomme i skedeåbningen, på kønslæberne eller ved endetarmsåbningen.


Åreknuder opstår i venerne (blodårer), der fører blodet tilbage til hjertet. Veneklapperne i venerne sørger for at blodet kun strømmer én vej tilbage mod hjertet. Hvis disse veneklapper er defekte, vil blodet ikke kunne strømme tilbage til hjertet. Når veneblodet løber den gale vej, ophobes blodet i venerne, trykket øges, de udvides, bliver slyngede og synlige.

Åreknuder forekommer ofte hos gravide pga. et i forvejen øget tryk i venerne, da kvindens livmoder trykker på de store vener og blodmængderne er fordoblet.


Risikoen for at få åreknuder under graviditet stiger hvis:

  • Man er arveligt disponeret

  • Jo flere graviditeter man gennemgår

  • Jo ældre man bliverSymptomer

Som regel er åreknuder kun årsag til ganske lidt ubehag og kosmetisk gene, men i nogle tilfælde kan de medføre symptomer, der er til gene for ens livskvalitet.


  • Symptomer på læggene kan være hævelse, tyngde og træthedsfornemmelser, misfarvning af hud, kramper, uro og kløe. De svære symptomer er eksem, smerter, årebetændelse og bensår.

  • Symptomer ved endetarmsåbning kan være smerter, hævelse (udbuling) og blødninger.

  • Symptomer ved skedeåbning og skamlæber kan være svien, kløen og hævelse (udbuling). Generne er dog sjældne.Forebyg symptomer under graviditet:

  • Kompressionsstrømper modvirker hævede ben og reducerer udposningen af venerne.

  • Selv om det er uundgåeligt at tage på under en graviditet, skal man passe på sin vægt. Åreknuder kan forekomme hvis man tager for meget på.

  • Motioner, undgå inaktivitet og at sidde ned for længe.Behandling

Vi anbefaler at vente med behandling, da de fleste åreknuder forsvinder af sig selv 2-3 måneder efter fødslen. Er de ikke forsvundet derefter, kan man via egen læge henvises til en speciallægepraksis, som kan fjerne åreknuderne. Det er kun i sjældne tilfælde ved meget svære symptomer, at man vælger at fjerne dem under en graviditet.

Det er bedst at vente med at få åreknuderne behandlet, til efter man har født alle sine børn, da der ellers er stor sandsynlighed for, at de kommer igen i de næste graviditeter.


Kirurgisk Center Møn er specialister i behandling af åreknuder - både førstegangsåreknuder og åreknuder, der er kommet igen. Disse vil oftest blive fjernet ved hjælp af laserbehandling af vores speciallæge. Den bedste behandlingsmetode vil dog altid blive valgt af speciallægen i forbindelse med forundersøgelsen.

Comments


bottom of page