top of page

Det venøse bensår (ulcus cruris venosum) skyldes dårlig funktion af de blodårer (vener), som fører blodet væk fra benene.


Hvad er bensår

Bensår er et sår på benet under knæniveau, der ikke heler i løbet af 6 uger.

Ca. 1 % voksne rammes af bensår og de skyldes i de fleste tilfælde (70 %) dårlig funktion af de blodårer, som fører blodet væk fra benene. Ofte er der synlige åreknuder som tegn på den dårlige funktion.Hvordan opstår bensår

Venøse bensår skyldes nedsat tilbageløb af blodet fra benene. Dette fører til ophobning af blodet og dermed et øget blodtryk i benene. Vedvarende forhøjet blodtryk, i de overfladiske vener, på benene fører til øget væske (ødem) i huden, på foden, ankel og læg. Dette giver en øget transportvej for ilt og næringsstoffer til huden, som lider pga. iltmangel. Bensår kan herved opstå pga. nedsat blodcirkulation.

Symptomer på venøse bensår

Hvis man har bensår, har man som regel også de klassiske symptomer som smerter, tyngdefornemmelse, hævelse, misfarvning af hud og kløende eksem. Mange har også natlige kramper. Siven fra såret, prikken, stikken eller en brændende følelse er heller ikke usædvanligt. Sårsmerter forværres når foden sænkes.

Bensår er derfor et stort problem for patienten både i form af sårsmerter m.v. men også forringet livskvalitet.

50.000 danskere har bensår. Desværre går mange rundt i al for lang tid med et bensår uden at blive undersøgt for, om det er åreknuder, som er årsagen. Her er behandlingen nemlig yderst effektiv og får bensåret til at hele op og forsvinde.

Behandling

Kompressionsbandage er ofte førstevalget, da bensåret heler op og forsvinder, men det løser desværre ikke problemet. For at komme helt af med venøse bensår skal man i behandling for sine åreknuder. Åreknuderne fjernes i lokalbedøvelse gennem små snit i huden, og den defekte vene kan ofte lukkes med laser.

Når åreknuderne er blevet fjernet, vil det venøse bensår sjældent komme igen.

Brug af kompressionsstrømper i efterforløbet kan dog blive nødvendigt.

Comments


bottom of page