top of page

Venøse bensår - alt du bør vide

Hvad er bensår Bensår er et sår på benet under knæniveau, som ikke heler i løbet af 6 uger. Ca. 1 % voksne får bensår, som i de fleste tilfælde (70%) skyldes dårlig funktion af de blodårer (vener), som fører blodet væk fra benene. Ofte er der synlige åreknuder som tegn på den dårlige funktion af de overfladiske vener (arveligt).


Hvordan opstår bensår Venøse bensår skyldes nedsat tilbageløb af blod fra benene, som giver ophobning af blod og dermed øget blodtryk i benene. Vedvarende forhøjet blodtryk i de overfladiske vener på benene, fører til øget væske (ødem) i huden, på foden, ankel og læg. Det giver en øget transportvej for ilt og næringsstoffer til huden, som lider pga. iltmangel og bensår kan opstå pga. nedsat blodcirkulation.

Symptomer på venøse bensår Hvis man har bensår, har man som regel også de klassiske symptomer som smerter, tyngdefornemmelse, hævelse, hud med misfarvning og kløende eksem. Mange har også natlige kramper. Sivende væske fra såret, prikken, stikken eller brændende følelse er heller ikke usædvanligt. Sårsmerter forværres når foden sænkes. Bensår er derfor et stort problem for patienten både i form af sårsmerter mv. men også forringet livskvalitet.

50.000 danskere har bensår. Desværre går mange rundt i al for lang tid med bensår uden at blive undersøgt for, om det er åreknuder og dermed dårligt tilbageløb af blod som er årsag. Her er behandlingen nemlig yderst effektiv og får bensår til at hele op og forsvinde.

Behandling Kompressionsbandage er ofte første valg, da bensår heler op og forsvinder, men det løser ikke problemet, som er årsag til at bensår opstår.

For at komme af med venøse bensår, skal man behandles for sine åreknuder. Åreknuderne fjernes i lokalbedøvelse gennem små snit i huden eller skum, og den defekte vene lukkes med laser.

Når åreknuderne er blevet fjernet, vil det venøse bensår sjældent komme igen. Brug af kompressionsstrømper i efterforløbet kan dog blive nødvendigt.Comments


bottom of page