HVAD ER ÅREKNUDER OG HVORFOR FÅR MAN DEM

Åreknuder er arveligt, og kan derfor ikke forebygges. Ca. 25% af alle mænd og kvinder i Danmark har åreknuder, dog forekommer de hyppigst hos kvinder. Dine åreknuder kan ikke løbes eller trænes væk. Egen læge kan henvise dig til Kirurgisk Center Møn, hvis du har åreknuder, der er behandlingskrævende. ingen egenbetaling. Forundersøgelser finder sted på Møn eller på vores klinik i Roskilde.

 

Åreknuder er synlige, snoede og udvidede vener (blodårer) på benene, som buler ud under huden. 

 

Venerne (blodårerne) på benene er blodkar, der fører blod i opadgående retning tilbage til hjertet. Vener har såkaldte veneklapper så blodet kun kan løbe én vej. Åreknuder opstår når veneklapperne ødelægges, og blodet ikke kan strømme tilbage som normalt. Blodet vil hermed ophobe sig i benet og øge trykket. Herved opstår de tydelige snoede vener på benene. 

Åreknuder er arveligt betinget og kan derfor ikke forebygges. De kan ikke løbes eller trænes væk. 

Åreknuder på benene medfører forskellige gener som f.eks. kramper, uro, smerter, misfarvning af hud, hudkløe, hævede ben og i værste fald bensår og er for mange også et kosmetisk problem. 

Heldigvis kan åreknuderne fjernes nemt, sikkert og smertefrit. Læs mere om behandling af åreknuder her.

ÅREKNUDER, DER KOMMER IGEN

Trods dygtige speciallæger og de bedste behandlingsmetoder kan åreknuder komme igen efter tidligere behandling. Dette sker i 10-15% af tilfældene, hvis man er arveligt disponeret. Kirurgisk Center Møn har regionsfunktion og er dermed én af de få speciallægeklinikker i Danmark, der har tilladelse fra sundhedsstyrelsen til at behandle tilbagevendende åreknuder. 

HVAD KAN JEG SELV GØRE?

Har man først fået åreknuder, forsvinder de ikke uden behandling, men der er måder hvorpå, man kan mindske generne deraf: 

 • Kompressionsstrømper; øger presset på venerne og forbedrer derved blodcirkulation. Herved fjernes overskydende væske fra benene og hævelsen forsvinder eller reduceres. 

 • Holde fødderne højt når du sidder ned. 

 • Undgå at stå stille for længe af gangen fx på arbejdet. 

 

BEHANDLING AF ÅREKNUDER

Åreknuder er ikke farlige, men kan med tiden udvikle alvorlige symptomer som fx bensår eller årebetændelse. For mange kan åreknuder også̊ være kosmetisk skæmmende.
Der findes forskellige behandlingsmetoder, når det kommer til fjernelse af åreknuder. Laserbehandling er en enkel, hurtigt og smertefri metode (lokalbedøvelse) – du kommer hjem samme dag. Kirurgisk Center Møn har den bedste erfaring med laserbehandling af åreknuder, da metoden giver de flotteste og mest langtidsholdbare resultater. 

Vores speciallæger har mange års erfaring og tilsammen over 2000 behandlinger om året – du er derfor i trygge hænder. 

LASERBEHANDLING

Laserbehandling er den hyppigst anvendte behandlingsmetode i dag og har afløst åben
kirurgi. Behandlingen er yderst skånsom, udføres i lokalbedøvelse og er derfor smertefri. Metoden har været anvendt i Danmark gennem mange år. 

Den defekte vene varmes op med laser, hvorefter den lukker og bliver til en streng, kroppen selv fjerner. Laserbehandling suppleres ofte med lokalresektioner (minisnit) - se nedenfor. Selve behandlingen varer ca. 30 min hvorefter du skal sidde til observation på klinikken i 20 min med benet oppe.

Indgrebet udføres af vores speciallæge, som sikrer dig et professionelt behandlingsforløb og det bedste resultat uden ar. Du kan i de fleste tilfælde vende tilbage til din hverdag 1-2 dage efter behandlingen. Der udleveres gratis støttestrømper efter operationen. 

LOKALRESEKTIONER

Synlige åreknuder på benene fjernes smertefrit i lokalbedøvelse gennem lokalresektioner (minisnit 2- 3 mm.). Minisnit heler af sig selv uden brug af tråd. Efter 6-12 måneder er de små minisnit næsten usynlige. Der udleveres gratis støttestrømper efter operationen. 

ØNSKER DU AT FÅ FJERNET DINE ÅREKNUDER?

Uanset hvor du er bosat i Danmark, kan du få fjernet dine åreknuder på Kirurgisk Center Møn. Vi tager imod patienter fra henholdsvis: 

 • Egen læge

  • Med henvisning fra egen ​læge kan du blive behandlet gennem sygesikringen uden egenbetaling. 
    

 • Forsikringsselskaber

  • Kirurgisk Center Møn samarbejder med de fleste forsikringsselskaber, og du kan derfor benytte din sundhedsforsikring. 
    

 • Private (egenbetaling)

Kontakt Kirurgisk Center Møn på tlf. 76 10 40 60 for tidsbestilling til forundersøgelse på Møn eller i Roskilde - Du kan også bestille tid her:

For at booke en forundersøgelse skal du have en henvisning fra egen læge. 

OBS: Ved afbud senere end 24 timer før en aftale eller udeblivelse, opkræves der, efter aftale med Danske Regioner, gebyr på kr. 500 ved operation og kr. 250 ved kontrol.

 

BEHANDLING AF ÅREKNUDER TRIN FOR TRIN

HENVISNING FRA EGEN LÆGE

Har du åreknuder på benene, kan du kontakte egen læge mhp at få en henvisning til forundersøgelse på Kirurgisk Center Møn. Du kan også kontakte Kirurgisk Center Møn mhp yderligere information og rådgivning.

 

Med en henvisning er du dækket af den offentlige sygesikring så undersøgelse og behandling af dine åreknuder er uden egenbetaling. Husk at du selv skal kontakte Kirurgisk Center Møn for at bestille tid til forundersøgelse, eller du kan bestille tid her.

Forundersøgelsen kan foretages enten på vores klinik i Roskilde eller på Møn. 

FORUNDERSØGELSE

Forundersøgelsen er nødvendig for at kunne vurdere lige præcis hvilken behandlingsmetode, der er den bedste for dig og giver det flotteste resultat. Forundersøgelsen er også med til at gøre dig tryg og velinformeret før behandlingen. Her har du mulighed for at få svar på alle dine spørgsmål.  

 

I forbindelse med forundersøgelsen foretages en klinisk undersøgelse samt en såkaldt duplex scanning (ultralydsundersøgelse), hvor de defekte vener identificeres. 

Forundersøgelsen udføres altid af en speciallæge. 

Forundersøgelsen varer 30 min. og kan foretages enten på vores klinik i Roskilde eller på Møn. 

BEHANDLING

Behandlingen, som er ambulant (du kommer hjem samme dag), udføres altid af en speciallæge, som sørger for, at du er tryg og velinformeret inden indgrebet. Uanset behandlingsmetode udføres indgrebet i lokalbedøvelse, og er derved smertefrit. I de tilfælde hvor begge ben skal behandles, vælger man  at behandle ét ben af gangen. Læs om behandlingsmetoderne her.

Efter behandlingen får du forbinding på og skal sidde med foden oppe i 20 min. Det anbefales at du ikke selv kører hjem, men har en chauffør med. Hvis ikke dette er muligt, kan vi hjælpe med bestilling af Flextrafik. 

 

Da din egen læge er vores samarbejdspartner sendes en kopi af journalen  med information om dit forløb.

KONTROL

Alle tilbydes en kontrol 6 måneder efter behandlingen, for at sikre at du er tilfreds med resultatet. Er der behov for en tidligere kontrol, kan du altid kontakte klinikken og booke en tid hos speciallægen.

Kontrollen varer 15 min. 

For at booke en forundersøgelse skal du have en henvisning fra egen læge. 

OBS: Ved afbud senere end 24 timer før en aftale eller udeblivelse, opkræves der, efter aftale med Danske Regioner, gebyr på kr. 500 ved operation og kr. 250 ved kontrol.

 

KIRURGISK CENTER MØN, ROSKILDE

Flere og flere patienter med åreknuder vælger at blive behandlet på Kirurgisk Center Møn. Vi har derfor valgt at udvide med endnu en klinik i Roskilde (Kirurgisk Center Møn, Roskilde), hvor patienter også kan blive undersøgt og udredt for åreknuder uden egenbetaling. Klinikken er placeret centralt i Roskilde kun 30 min fra København tæt på gågade og parkeringsmuligheder. Den nye kliniks geografiske placering vil tilgodese de mange patienter der er bosat i Region Hovedstaden og Region Sjælland Nord. Parkeringsmulighed ved Schmeltz Plads - 2 min. gang til klinikken. 

Patienter med åreknuder skal fortsat henvises af egen læge til Kirurgisk Center Møn, og man kan så vælge om forundersøgelsen skal foretages i Roskilde eller på Møn. Når egen læge har henvist dig til Kirurgisk Center Møn, skal du huske selv at kontakte klinikken mhp. tidsbestilling. Patienter med sundhedsforsikring er også velkomne til at benytte sig af denne. 

For at booke en forundersøgelse skal du have en henvisning fra egen læge. 

OBS: Ved afbud senere end 24 timer før en aftale eller udeblivelse, opkræves der, efter aftale med Danske Regioner, gebyr på kr. 500 ved operation og kr. 250 ved kontrol.

 

VORES​ SPECIALLÆGER

Kirurgisk Center har specialiseret sig i udredning og behandling af åreknuder. Vores speciallæger udfører årligt mere end 2000 behandlinger og er derfor nogle af de mest erfarne specialister i Danmark. 

Erik Ditlev Hansen

Jette Bang Støvring

Ole Liisberg

Stifter af Kirurgisk Center Møn

Speciallæge i Kirurgi

Speciallæge i Karkirurgi

PhD-grad 2006 Aarhus Universitet.

Undervisningslektor på Københavns Universitet.

Speciallæge i Karkirurgi

 

KONTAKT

ADRESSE:

Roskilde: Støden 18 1.tv. 4000 Roskilde

Møn: Langgade 57E, 4780 Stege

TELEFON:

76 10 40 60

Tlf. er åben mandag - torsdag 

8.00 - 15.00

 
 

OFTE STILLEDE

SPØRGSMÅL

 

Kirurgisk Center Møn

Møn: Langgade 57E, 4780 Stege

Roskilde: Støden 18, 1. tv. 4000 Roskilde    

Tel. 76 10 40 60

 • Facebook - Hvid Circle
 • LinkedIn - Hvid Circle
 • YouTube - Hvid Circle