Åreknuder

Åreknuder er arveligt, og kan derfor ikke forebygges. Ca. 25% af alle mænd og kvinder i Danmark har åreknuder, dog forekommer de hyppigst hos kvinder. Dine åreknuder kan ikke løbes eller trænes væk. Egen læge kan henvise dig til Kirurgisk Center Møn, hvis du har åreknuder, der er behandlingskrævende. ingen egenbetaling. Forundersøgelser finder sted på Møn eller på vores klinik i Roskilde.

 

Åreknuder er synlige, snoede og udvidede vener (blodårer) på benene, som buler ud under huden. 

 

Venerne (blodårerne) på benene er blodkar, der fører blod i opadgående retning tilbage til hjertet. Vener har såkaldte veneklapper så blodet kun kan løbe én vej. Åreknuder opstår når veneklapperne ødelægges, og blodet ikke kan strømme tilbage som normalt. Blodet vil hermed ophobe sig i benet og øge trykket. Herved opstår de tydelige snoede vener på benene. 

Åreknuder er arveligt betinget og kan derfor ikke forebygges. De kan ikke løbes eller trænes væk. 

Åreknuder på benene medfører forskellige gener som f.eks. kramper, uro, smerter, misfarvning af hud, hudkløe, hævede ben og i værste fald bensår og er for mange også et kosmetisk problem. 

Heldigvis kan åreknuderne fjernes nemt, sikkert og smertefrit. Læs mere om behandling af åreknuder her.

illustration-af-defekte-veneklapper.jpeg
aareknuder-på-ben.jpg

ÅREKNUDER, DER KOMMER IGEN

I 10-15% af tilfældene kommer åreknuderne tilbage efter behandlingen, hvis man er arveligt disponeret. Kirurgisk Center Møn har regionsfunktion og er dermed én af de få speciallægeklinikker i Danmark, der har tilladelse fra Sundhedsstyrelsen til at behandle tilbagevendende åreknuder. 

HVAD KAN JEG SELV GØRE?

Har man først fået åreknuder, forsvinder de ikke uden behandling, men der er måder hvorpå, man kan mindske generne deraf: 

  • Kompressionsstrømper; øger presset på venerne og forbedrer derved blodcirkulation. Herved fjernes overskydende væske fra benene og hævelsen forsvinder eller reduceres. 

  • Holde fødderne højt når du sidder ned. 

  • Undgå at stå stille for længe af gangen fx på arbejdet. 

 

BEHANDLING AF ÅREKNUDER

Åreknuder er ikke farlige, men kan med tiden udvikle alvorlige symptomer som fx bensår eller årebetændelse. For mange kan åreknuder også̊ være kosmetisk skæmmende.
Der findes forskellige behandlingsmetoder, når det kommer til fjernelse af åreknuder. Laserbehandling er en enkel, hurtigt og smertefri metode (lokalbedøvelse) – du kommer hjem samme dag. Kirurgisk Center Møn har den bedste erfaring med laserbehandling af åreknuder, da metoden giver de flotteste og mest langtidsholdbare resultater. 

Vores speciallæger har mange års erfaring og tilsammen over 2000 behandlinger om året – du er derfor i trygge hænder. 

LASERBEHANDLING

Laserbehandling er den hyppigst anvendte behandlingsmetode i dag og har afløst åben kirurgi. Behandlingen er yderst skånsom, udføres i lokalbedøvelse og er derfor smertefri. Metoden har været anvendt i Danmark gennem mange år. 

Den defekte vene varmes op med laser, hvorefter den lukker og bliver til en streng, kroppen selv fjerner. Laserbehandling suppleres ofte med lokalresektioner (minisnit) - se nedenfor. Selve behandlingen varer ca. 30 min hvorefter du skal sidde til observation på klinikken i 20 min med benet oppe.

Indgrebet udføres af vores speciallæge, som sikrer dig et professionelt behandlingsforløb og det bedste resultat uden ar. Du kan i de fleste tilfælde vende tilbage til din hverdag 1-2 dage efter behandlingen. Der udleveres gratis støttestrømper efter operationen. 

LOKALRESEKTIONER

Synlige åreknuder på benene fjernes smertefrit i lokalbedøvelse gennem lokalresektioner (minisnit 2- 3 mm.). Minisnit heler af sig selv uden brug af tråd. Efter 6-12 måneder er de små minisnit næsten usynlige. Der udleveres gratis støttestrømper efter operationen. 

 

BEHANDLING AF ÅREKNUDER TRIN FOR TRIN

det_trygge_patrientforløb 2.png
henvisning.png
forundersøgelse.png

HENVISNING FRA EGEN LÆGE

Har du åreknuder på benene, kan du kontakte egen læge mhp at få en henvisning til forundersøgelse på Kirurgisk Center Møn. Du kan også kontakte Kirurgisk Center Møn mhp yderligere information og rådgivning.

 

Med en henvisning er du dækket af den offentlige sygesikring så undersøgelse og behandling af dine åreknuder er uden egenbetaling. Husk at du selv skal kontakte Kirurgisk Center Møn for at bestille tid til forundersøgelse, eller du kan bestille tid her.

FORUNDERSØGELSE

Forundersøgelsen er nødvendig for at kunne vurdere lige præcis hvilken behandlingsmetode, der er den bedste for dig og giver det flotteste resultat. Forundersøgelsen er også med til at gøre dig tryg og velinformeret før behandlingen. Her har du mulighed for at få svar på alle dine spørgsmål.  

 

I forbindelse med forundersøgelsen foretages en klinisk undersøgelse samt en såkaldt duplex scanning (ultralydsundersøgelse), hvor de defekte vener identificeres. 

Forundersøgelsen udføres altid af en speciallæge. 

Forundersøgelsen varer 30 min. og kan foretages enten på vores klinik i Roskilde eller på Møn. 

behandling.png

BEHANDLING

Behandlingen, som er ambulant (du kommer hjem samme dag), udføres altid af en speciallæge, som sørger for, at du er tryg og velinformeret inden indgrebet. Uanset behandlingsmetode udføres indgrebet i lokalbedøvelse, og er derved smertefrit. I de tilfælde hvor begge ben skal behandles, vælger man  at behandle ét ben af gangen.

Efter behandlingen får du forbinding på og skal sidde med foden oppe i 20 min. Det anbefales at du ikke selv kører hjem, men har en chauffør med. Hvis ikke dette er muligt, kan vi hjælpe med bestilling af Flextrafik. 

 

Da din egen læge er vores samarbejdspartner sendes en kopi af journalen med information om dit forløb.

kontrol.png

KONTROL

Alle tilbydes en kontrol 6 måneder efter behandlingen, for at sikre at du er tilfreds med resultatet. Er der behov for en tidligere kontrol, kan du altid kontakte klinikken og booke en tid hos speciallægen.

Kontrollen varer 15 min. 

 

KIRURGISK CENTER MØN, ROSKILDE

Klinikken er placeret centralt i Roskilde kun 30 min fra København tæt på gågade og parkeringsmuligheder. Den nye kliniks geografiske placering vil tilgodese de mange patienter der er bosat i Region Hovedstaden og Region Sjælland Nord. Parkeringsmulighed ved Schmeltz Plads - 2 min. gang til klinikken

Patienter med åreknuder skal fortsat henvises af egen læge til Kirurgisk Center Møn, og man kan så vælge om forundersøgelsen skal foretages i Roskilde eller på Møn. Når egen læge har henvist dig til Kirurgisk Center Møn, skal du huske selv at kontakte klinikken mhp. tidsbestilling. Patienter med sundhedsforsikring er også velkomne til at benytte sig af denne. 

For at booke en forundersøgelse skal du have en henvisning fra egen læge. 

OBS: Ved afbud senere end 24 timer før en aftale eller udeblivelse, opkræves der, efter aftale med Danske Regioner, gebyr på kr. 500 ved operation og kr. 250 ved kontrol.

 

VORES​ SPECIALLÆGER

Kirurgisk Center har specialiseret sig i udredning og behandling af åreknuder. Vores speciallæger udfører årligt mere end 2000 behandlinger og er derfor nogle af de mest erfarne specialister i Danmark. 

speciallæge-i-kirurgi.png
Jette-speciallæge-i-aareknuder.jpeg
Karkirurg-speciallæge.jpg

Erik Ditlev Hansen

Jette Bang Støvring

Ole Liisberg

Stifter af Kirurgisk Center Møn

Speciallæge i Kirurgi

Speciallæge i Karkirurgi

PhD-grad 2006 Aarhus Universitet.

Undervisningslektor på Københavns Universitet.

Speciallæge i Karkirurgi

 

KONTAKT

ADRESSE:

Roskilde: Støden 18 1.tv. 4000 Roskilde

Møn: Langgade 57E, 4780 Stege

TELEFON:

76 10 40 60

Tlf. er åben mandag - torsdag 

8.00 - 15.00

danmarkskort 2.png
 
Spørgsmålstegn-ofte-stillede-spørgsmål.j

OFTE STILLEDE

SPØRGSMÅL

Hvornår skal man behandle åreknuder?


Det anbefales at få fjernet åreknuder hvis de er generende, men det er altid en god idé at blive tjekket før svære symptomer som eksem og bensår opstår.
Er der gener efter behandlingen?


Når åreknuderne fjernes, vil der komme blødning under huden. Du må derfor forvente gul-blå-sorte misfarvninger af huden og eventuelt mindre ømme blodansamlinger. Dette vil forsvinde af sig selv i løbet af nogle uger til få måneder. Blødning ud gennem forbindingen forekommer sjældent. En evt. blødning kan standses ved at binde noget stramt om benet og lægge sig med benet opad.

Mindre følenerver løber ved siden af åreknuderne i underhuden og kan påvirkes ved operationen. Der kan derfor forekomme områder på benet med nedsat eller ændret følesans. Generne svinder ofte igen i løbet af nogle måneder.

Infektion såvel som blodpropper forekommer yderst sjældent. Dette forebygges ved, at du bevæger dig og bruger støttestrømpen.
Skal jeg være sygemeldt efter behandlingen?


Behov for sygemelding afhænger af hvilket arbejde du har.

Mange jobs kan fint bestrides umiddelbart efter behandling - mens andre ikke kan.

Det vigtige er, at man i dagene med forbindingen, sørger for at have det behandlede ben oppe når man sidder, og at man ikke står stille for lang tid ad gangen.
Hvornår kan jeg køre bil?


Man bør ikke køre bil de første dage efter behandlingen, da du får forbinding på.
Skal jeg komme til kontrol efter behandlingen?


Efter behandlingen vil du få en tid til kontrol til vurdering af resultatet og/eller behandling af modsatte ben.
Kommer åreknuderne igen?


Hos ca. 10% af patienterne, kan åreknuder komme igen indenfor et år, som let kan fjernes.
Hvornår forsvinder de sidste hårde knuder under de små minisnit?


Knuderne forsvinder af sig selv i løbet af uger til få måneder.
Hvornår må jeg bade?


Du må tage brusebad 1-3 døgn efter operationen, når forbindingen er fjernet.

Du bør undgå karbad, spabad og svømmehal indtil såret er helet.
Hvornår kan jeg begynde på sport igen?


Mærk selv efter, hvornår du er klar til fysisk træning. Kan som regel genoptages efter 4-5 dage.
Hvordan virker laserbehandling?


Laserbehandling foregår i lokalbedøvelse, hvor den syge vene varmes op med laser, hvorefter den lukker og bliver til en streng, som kroppen selv fjerner. Læs mere her: https://www.kirurgiskcenter.dk/behandling-af-areknuder
Skal jeg tage min vanlige medicin?


Du skal tage din sædvanlige medicin, med mindre du er blevet oplyst om andet ved forundersøgelsen. Det gælder også blodfortyndende medicin.
Har I klinikker andre steder i landet?


Ja, du kan blive udredt og undersøgt for åreknuder på Kirurgisk Center Møn, Roskilde. For tidsbestilling i Roskilde skal du have en henvisning fra egen læge, hvorefter du kontakter Kirurgisk Center Møn på 76 10 40 60 - her kan du vælge at blive undersøgt og udredt for åreknuder i Roskilde.
Skal jeg have bundbind på i klinikken?


Skærpede retningslinjer for brugen af værnemidler på sundhedsområdet, medfører at vi nu bruger mundbind ved tæt kontakt med vores patienter. Vi anbefaler ligeledes at vores patienter medbringer eget mundbind til behandling og konsultation som en ekstra sikkerhed og for forebyggelse af smitterisiko.