top of page

HÆMORIDER

Let til bens uden åreknuder

Åreknuder er en folkesygdom, som ca. en million danskere lider af. Mange er generet af trætte og tunge ben eller dårlig nattesøvn, men er ikke opmærksomme på mulighederne for behandling af de generende åreknuder.

Du tænker måske især på åreknuder som et kosmetisk problem, når venerne på benet buler ud og bliver misfarvede. Men faktisk er mange af os generet plaget af de dårligt fungerende blodårer.

Typiske gener er trætte og tunge ben, eksem og endda sår, som begrænser dine muligheder for fysisk udfoldelse. Hyppigt er der også tendens til kramper, som forstyrrer nattesøvnen.

Din læge tøver måske med at henvise til kirurgisk behandling af åreknuder, fordi lidelsen i princippet er ufarlig for dit overordnede helbred. Men når åreknuder giver fysiske symptomer og ikke kun er kosmetiske, bør din læge henvise til behandling, som kan have stor betydning for den enkeltes daglige aktiviteter.

– Vores patienter giver meget positive tilbagemeldinger, fordi de får en bedre livskvalitet uden deres åreknuder. De kan danse igen og gå ture langs stranden, som de undgik, mens de have åreknuder, fortæller leder af Kirurgisk Center, speciallæge i kirurgi Erik Ditlev.

Region Sjælland har lagt behandlingen af åreknuder ud til de private praktiserende speciallæger, og heraf modtager Kirurgisk Center de patienter, en stor del af disse over sygesikringen.

– Vores erfaring er, at folk har gået i lang tid – for lang tid – før de søger behandling, siger Erik Ditlev.

 

Ny skånsom behandling

Med fremkomsten af nye, ambulante behandlingsmetoder er det blevet endnu lettere at få behandlet de defekte venestammer i benet. Kirurgisk Center har specialiseret sig i en ny, skånsom behandling af åreknuder med Clarivein-metoden, som har en række fordele for patienterne.

Den klassiske behandling er åreknuder kan være smertefuld og medfører flere dages sygemelding, fordi der er tale om egentlig kirurgi. Den moderne metode – Clarivein – foregår uden kirurgi, ved at et ultratyndt kateter føres ind i den vene, hvor der er åreknuder. Mens kateteret trækkes tilbage, snurrer en lille dyse rundt i spidsen, mens den sprøjter en væske ud i åren. Rotationen får åren til at ”klappe sammen”, og væsken klistrer venevæggene sammen, så der ikke længere kan flyde blod.

Den lukkede vene omdannes naturligt til en bindevævsstreng og forsvinder helt.

– Behandlingen er smertefri, du kan møde på arbejde dagen efter, og desuden minimeres risikoen for komplikationer. Traditionel behandling giver risiko for komplikationer ved den åbne kirurgi i lysken. Især hos overvægtige patienter er risikoen væsentlig. Ved Clarivein-metoden ser man hverken brandskader eller nerveskader, siger Erik Ditlev.

 

Flere åreknuder i fremtiden

Sygesikringen har endnu ikke godkendt de moderne, såkaldt ”endovenøse”, metoder, så denne behandling skal patienten selv betale. Dog er det vigtigt at bemærke, at alle private sundhedsforsikringer dækker behandling af åreknuder – også med moderne behandlingsmetoder.

– Vi har også en del patienter, som vælger at betale selv, når de har set, hvor godt metoden virkede hos venner eller bekendte. Og med den gode samfundsøkonomi, der er i færre komplikationer og færre sygedage, forventer vi også at metoden bliver en del af det offentlige tilbud, siger speciallæge Erik Ditlev.

Meget tyder allerede på, at også den offentlige sygesikring i fremtidens behandling af åreknuder vil fravælge kirurgi til fordel for de endovenøse teknikker – metoder med indføring af et kateter i venestammen – når der på grund af stigende levealder bliver endnu flere borgere med åreknuder.

”De endovenøse teknikkers plads i behandlingen af åreknuder er ikke endelig afklaret, men de frembyder mange fordele og vil utvivlsomt afløse traditionel kirurgisk behandling”, hedder det således på de offentlige myndigheders egen sundhedsportal sundhed.dk.

Om åreknuder

Åreknuder forekommer hos ca. 20 pct. af befolkningen – svarende til ca. en million.

Åreknuder er ufarlige, men de kan give en række gener

  • Træthed/en tung fornemmelse i benene

  • Eksem, kløe og hævelser

  • Kramper

  • Sår

  • Årebetændelse

  • Forstyrret nattesøvn
     

Åreknuder har ikke noget at gøre med stående arbejde eller overvægt, som man tidligere troede (selvom overvægt forværrer åreknuderne, når man har fået dem. Så det er altid en god ide at tabe sig).

Årsagen er primært arvelig disponering, og hyppigheden stiger med alderen. Kvinder har større risiko for at udvikle åreknuder end mænd, og risikoen er større under graviditet (efter graviditetens afslutning vil åreknuderne ofte bliver mindre eller helt forsvinde).

Behandling af åreknuder

Åreknuder opstår i de overfladiske vener i benene, når veneklapperne bliver defekte. En del af blodet, som er på vej op imod hjertet, løber tilbage og staser op i venen. De tyndeste dele af venen ”buler ud”, så der bliver udposninger under huden, som bliver misfarvet af det stillestående blod.

Det er primært de to store venestammer i benet, som rammes af åreknuder – den ene løber fra lysken på indersiden af låret til knæhasen og derefter på indersiden af læggen, mens den anden løber bag på læggen. (illustration: vena saphena magna og vena saphena parva)

For at komme åreknuderne til livs tvinger lægen blodet ind i de dybereliggende vener i benet ved at fjerne den overfladiske vene kirurgisk eller lukke den med de moderne metoder.

Traditionel behandling er kirurgi under lokalbedøvelse. Lægen finder den store, overfladiske venestamme via en åben operation i lysken, skærer venen over lige under knæet og trækker (”stripper”) hele venen ud. Hele benet skal lokalbedøves under indgrebet. Åreknuder under knæet fjernes gennem små mikro-snit.

Nyere ”endovenøs” behandling er mere skånsom. Her indføres et kateter i venen op til lysken. Når kateteret langsomt trækkes ud igen, klapper venen sammen og lukker til. Venen klapper sammen, fordi kateteret udsender enten varme (radiobølger eller laserlys) eller et lokalirriterende stof (som i Clarivein, se modsatte side). Lokalbedøvelse er nødvendig ved behandling med varmekateter. Ved Clarivein-metoden behøves ingen lokalbedøvelse.

Selv efter en vellykket behandling vil der komme åreknuder igen hos ca. 40% af de behandlede, fordi lidelsen er arveligt betinget. Tilbagevendte åreknuder er en specialistopgave, som det kræver tilladelse fra Sundhedsstyrelsen at behandle. Eksempelvis er denne behandling i hele Region Sjælland henvist til specialisterne på Kirurgisk Center.

PRESSE

bottom of page