top of page

MEDICINSKE MAVE-TARMSYGDOMME

Læs om forholdsregler ved Covid-19

TYKTARM
KOLOSKOPI

Hvad er en koloskopi: En koloskopi er en kikkertundersøgelse af hele tyktarmen. Koloskopet er et lillefingertykt langt bøjeligt kikkertinstrument, der føres via endetarmen op i tyktarmen.

Undersøgelsens formål er bl.a. at finde årsagen til blødning, smerte eller afføringsbesvær.

Udover kikkertfunktionen er det muligt at tage vævsprøver igennem koloskopet, hvis der findes tegn til sygdom. Denne vævsprøvetagning er helt smertefri. Undersøgelsen varer ca. 60 minutter.

Du kan med fordel tage 2 tabletter Panodil/Pinex/Pamol 1 time før undersøgelsen, da der kan være smerter forbundet med undersøgelsen. Da du kan få lidt beroligende medicin under undersøgelsen, er det vigtigt at du sørger for, at du har en der kan transportere dig hjem, da du ikke selv må køre bil bagefter.

MAVEN
GASTROSKOPI

Gastroskopi er en undersøgelse af spiserør, mavesæk og tolvfingertarm. Undersøgelsen udføres via munden med en lang bøjelig kikkert, hvor igennem der kan føres instrumenter til f.eks. udtagning af vævsprøver. For at folde mavesækken ud blæses der luft i mavesækken.

 

Undersøgelsen foretages for at afsløre, om der er forandringer i mavesækken eller spiserøret (sår, betændelse, spiserørsbrok, forsnævringer eller kræft).

TYKTARM NEDERST
SIGMOIDEOSKOPI

Hvad er en sigmoideoskopi: Det er en kikkertundersøgelse af tyktarmens nederste del. Sigmoideoskopet er et lillefingertykt langt bøjeligt kikkertinstrument, der føres via endetarmen op i tyktarmen.

Undersøgelsens formål er bl.a. at finde årsagen til blødning, smerte eller afføringsbesvær.

Der er som regel lette smerter forbundet med undersøgelsen, hvorfor du med fordel kan tage 2 tabletter Panodil/Pinex/Pamol 1 time før undersøgelsen.

Udover kikkertfunktionen er det muligt at tage vævsprøver igennem sigmoideoskopet, hvis der findes tegn til sygdom. Denne vævsprøvetagning er helt smertefri.

Undersøgelsen varer ca. 15-20 minutter.

bottom of page