Alt du skal vide om kompressionsstrømper og støttestrømper
top of page

Alt du skal vide om kompressionsstrømper og støttestrømper




Der findes mange forskellige støttende strømper og mange forskellige grunde til at bruge støttende strømper. Der er en del forvirring omkring forskelle og navne på de forskellige strømper, som findes og tilbydes.

Kun få har kendskab til, ”hvad der er hvad,” når man nævner: Støttestrømper, kompressionsstrømper, behandlingsstrømper, rejsestrømper, løbestrømper, flystrømper, lymfødemstrømper, sportsstrømper, restitutionsstrømper m.v.

Fælles for strømperne er, at de strammer mod huden, de underliggende muskler og blodkar. Det øgede pres hjælper med at:

1) Fjerne overskydende væske i benene (hævede ben)

2) Transporterere blodet tilbage til hjertet.


Hvor meget strømpen strammer afhænger af elastikken i strømpen, her deles strømperne op i 2 forskellige kategorier:


1.  Støttestrømper (knæ/lår)

Støttestrømper er til raske ben og er ikke så stramme. De benyttes forebyggende for at undgå hævelse og blodpropper i benene i forbindelse med stående arbejde og længere bil- og flyrejser. Ofte kaldes disse strømper også̊ flystrømper eller rejsestrømper. De øger komfort og velvære eller præstationsevne ved løb.


2.  Kompressionsstrømper (knæ/lår, hæl/uden hæl, tæer/uden tæer)

Kompressionsstrømper (eller behandlingsstrømper) er stramme og til syge ben. De benyttes til ben med venesygdom, fx. åreknuder og bensår forårsaget af åreknuder.

Husk at kompression ikke fjerner problemet, men kun forebygger yderligere symptomer.

Kompressionsstrømper er oftest lægeordinerede og fås på bevilling efter behov (læs Serviceloven § 112, kap.21) ved ansøgning hos din kommune. Her er tale om et individuelt tilpasset hjælpemiddel. De kan anskaffes hos fx Shava. Bestil tid hos behandler på tlf 70 11 07 11 eller ring hvis du har spørgsmål om bevillinger.



Kompressionsstrømper inddeles i klasser, ud fra hvor stramme de er. Man måler strømperne i mmHg (millimeter kviksølv) alt efter strømpernes reaktion ved tryk. For at få den bedste effekt skal de tilpasses af en specialist ud fra individuelle mål.


Klasse 1 strømper (18-21 mmHg) giver en mild kompression og overfladepåvirkning. De benyttes ved lettere symptomer som hævelse, træthed og mindre åreknuder. De kan med fordel benyttes i stedet for almindelige støttestrømper som rejse- og sportsstrømper.


Klasse 2 strømper (23-32 mmHg) giver en stærkere kompression og benyttes ved svære og alvorlige venesygdomme som fx hævede ben, åreknuder, og bensår. Kompressionen fjerner ikke årsagen til problemet, men forebygger yderligere symptomer. Klasse 2 strømper bliver ordineret i samarbejde med en læge.


Klasse 3 og 4 strømper giver den kraftigste kompression. Strømperne benyttes til lymfødem eller skinnebenssår.

bottom of page